Liceul din orașul Săveni a luat ființă prin Ordinul Ministerului Învățământului și Culturii, nr. 782 din 1958. Inițial numele liceului a fost ȘCOALĂ MEDIE MIXTĂ Săveni.
El a parcurs următoarele perioade distincte:
6.GRUPUL ȘCOLAR "DR. MIHAI CIUCĂ" SĂVENI redevine LICEUL TEORETIC "DR. MIHAI CIUCĂ" SĂVENI, păstrându-și varietatea ofertei școlare printr-o pondere aproape egală între clasele din filiera teoretică și cele de învățământ tehnologic/profesional (2012).
În primul an, liceul a fost condus de domnul profesor Dumitru Zmău - director și de domnul Napoleon Haiu - director adjunct.
Academician Dr. Mihai Ciucă
(18.08.1883 - 20.02.1969)
Mihai Ciucă (n.18 august 1883, orașul Săveni, județul Botoșani; d. 20 februarie 1969, București a fost un om de știință român, cercetător și profesor în domeniul bacteriologiei, a bolilor infecțioase și a vaccinurilor, membru al Academiei Române.
Fiu al unor institutori din Săveni, județul Botoșani, Mihai Ciucă a urmat liceul la Botoșani și Iași (Liceul Costache Negruzzi din Iași), apoi Facultatea de Medicină la București absolvită în 1907[1]. Specializarea în domeniul bacteriologiei, igienei și bolilor infecțioase a făcut-o în cadrul institutelor conduse de Victor Babeș și Ioan Cantacuzino din București.
Din 1905 lucrează benevol în Laboratorul de Medicină Experimentală. Perioada 1907 – 1912 o petrece lucrând ca preparator în același laborator și ca medic la Spitalul Militar. Începe să facă diverse experimente singur sau în colaborare cu diverși cercetători în imunologie sau clinica bolilor infecțioase, cu referire în special la infecțiile streptococice și tetanice. Mihai Ciucă este numit șef de secție în Institutul „Dr. I. Cantacuzino”, în anul 1921, după ce se întoarce de la studii realizate în Franța la „Institutul Pasteur Paris” și la Bruxelles, la „Institutul Pasteur Bruxelles”.
Profesorul Ion Cantacuzino îl recomandă în 1922 pentru a fi profesor de igienă la Facultatea de Medicină din Iași, unde va sta timp de 12 ani. Ciucă participă împreună cu profesorul Ion Catacuzino la luarea și aplicare măsurilor de combatere a holerei.
În perioada 1934-1962 a fost profesor de bacteriologie la Facultatea de Medicină din București, și numit subdirector al Institutului „Dr. I. Cantacuzino”, desfășurând, în paralel, o intensă activitate la Institutul de Seruri și Vaccinuri.
Din 1938 este membru al Academiei Române, al multor academii și societăți științifice străine, secretar general al Comisiei Internaționale de Malarie de pe lângă Liga Națiunilor (1928 - 1938).
Perioada 1952 – 1963 o petrece la cârma catedrei de specializare și perfecționare a medicilor microbiologi (a alcătuit primele planuri, programe, metodologii și cursuri). Aportul științific al lui Mihai Ciucă acoperă o arie foarte vastă. Astfel, pornind de la studiile sale asupra malariei, a fost un pionier al tratamentului prin infectarea malarică al paraliziei generale progresive.
Printre „dușmanii” săi s-au numărat tifosul exantematic, difteria, scarlatina, tuberculoza, diferite boli tropicale la a căror cunoaștere și combatere a participat hotărâtor.
Misiunea noastră este de a oferi educaţie la standarde de calitate prin
Liceul Teoretic “Dr. Mihai Ciucă” Săveni este o şcoală care, alături de familie şi comunitate, are ca scop dezvoltarea liberă, integrală, responsabilă şi armonioasă a copiilor şi adolescenţilor şi asigurarea progresului şi succesului tuturor elevilor săi pentru integrarea socio-culturală şi profesională deplină într-o lume dinamică supusă unor transformări din ce în ce mai rapide.